Més llenya al foc de la política municipal a l’Ampolla. L’alcalde, Paco Arasa, de Junts, ha declarat esta setmana davant de la Fiscalia de Tortosa pel cas denunciat per ERC de l’Ampolla —la denúncia original va ser anònima però ara els republicans ja no se n’amaguen—, sobre la relació contractual entre el consistori i tres empreses, un vincle que els denunciants consideraven “un tracte de favor” cap a estes societats perquè s’hauria utilitzat el contracte menor reiterat per a realitzar tasques que haurien de sortir a licitació o perquè es facturaven al marge del contracte marc. Representants d’almenys dos d’estes empreses, Construccions Curto Aixa i Instaltec, també han declarat davant de la Fiscalia, i també ha hagut de fer-ho, igualment en qualitat de denunciada, la periodista Mireia Curto, que feia treballs de comunicació per a l’Ajuntament com a autònoma. ERC va denunciar esta contractació en segona instància pel mateix motiu: segons els republicans, per abús del contracte menor. Per això, la Fiscalia ho hauria inclòs en el mateix procediment.
Arasa mateix ha confirmat a este periòdic que les diligències de la Fiscalia són per un possible delicte de prevaricació, “en cap cas de malversació”, i el Ministeri Fiscal ha transmés que continua la investigació a l’espera de l’informe pericial a partir del qual decidir si es denuncia o no el cas davant del jutge. Mireia Curto ha confirmat que ella ha sigut citada a declarar com a possible cooperadora de prevaricació. “Als ajuntaments hi ha contractes menors i si la Fiscalia actués d’ofici, no quedaria cap Ajuntament sencer. Aquí el que no es guanya a les urnes s’intenta guanyar per la via judicial”, ha manifestat Paco Arasa, que des del primer moment va acceptar que potser s’havien comés algunes “irregularitats” per les exigències de la Llei de contractació del 2016, a la qual molts ajuntaments encara s’estan adaptant. “No entenc per què soc sospitosa de prevaricació quan només poden prevaricar els càrrecs públics i els jutges”, s’ha queixat, per la seua banda, Mireia Curto, que ha finalitzat la seua relació laboral amb l’Ajuntament, governat per Junts i el PSC, arran del cas. Curto, que treballa per a altres clients, ha rebut el suport de la Delegació de l’Ebre del Col·legi de Periodistes, que a través del seu president, Josep Baubí, qüestiona “una situació en què, si algú hagués fet alguna cosa malament, seria l’Ajuntament i no ella”, segons recollia Ebredigital.cat Baubí fins i tot va acompanyar a declarar a Curto als jutjats.
El Col·legi ha arribat a demanar al president regional d’ERC, Albert Salvadó, que retirés la denúncia, però els dos responsables d’esta, els regidors de Millorem l’Ampolla Josep Fabra i David Cervera, si bé van ser escollits sota el paraigua republicà, no són militants del partit. En qualsevol cas, Millorem l’Ampolla ha manifestat que “no s’ha denunciat cap persona, ni esta periodista ni cap altra”. “El que s’ha posat en coneixement de la Fiscalia és una contractació presumptament irregular del govern de l’Ajuntament de l’Ampolla. Una situació que podia exposar injustament la professional que prestava el servei. Este cas es va advertir diplomàticament, però l’actitud del govern va ser negar-se a corregir les pràctiques irregulars”, continuava el comunicat del grup vinculat a ERC.
Pel que fa a les empreses denunciades a la Fiscalia, Curto Aixa té adjudicat el servei de platges, però ERC l’havia assenyalat perquè se li haurien adjudicat directament altres petits contractes o treballs, alguns dels quals farien referència tot just a la neteja o manteniment de les platges. A tota la polèmica generada se li afegix el fet que David Cervera va denunciar penalment Maria Pilar Aixa i el seu marit, Pedro Curto —tots dos empresaris d’Aixa Curto i la primera, cap local de Junts—, per amenaces, després d’una topada en un espai públic del poble arran dels moviments a l’ombra d’ERC, el pas endavant de la Fiscalia i les visites dels Mossos a l’Ajuntament de l’Ampolla per a demanar documentació. Tots dos van ser absolts i l’incident va enfrontar directament les cúpules polítiques d’ERC i Junts a les Terres de l’Ebre.
Els altres dos vincles enfocats per la denúncia original són amb l’empresa Instaltec Habitat e Industrial SL i amb Urbaser. La denúncia dels dos regidors d’ERC acusava l’Ajuntament de contractar Instaltec “per a realitzar tota activitat vinculada amb l’enllumenat públic” quan no hi havia un contracte marc. Una situació que ha sigut corregida per l’equip de govern: recentment va sortir a licitació el nou contracte de l’enllumenat i s’ha adjudicat a una altra empresa, concretament Comsa.
Reacció molt dura de junts
Pel que fa a Urbaser, que estava contractada via concurs per a netejar carrers i equipaments públics, ERC va denunciar que durant la pandèmia de la covid-19 se li van adjudicar “un gran volum de contractes menors” per treballs fets “en els mateixos espais recollits a la contracta principal”.
A mesura que han anat desfilant els denunciats per la Fiscalia, el grup de Junts per l’Ampolla s’ha mostrat especialment dur amb ERC. “David Cervera Perelló en representació del grup Millorem-AM ha presentat denúncies contra empreses, empresaris i periodista del poble, per fer el mateix que les empreses dels seus familiars i amics”, ha disparat Junts per xarxes socials, i ha afegit que la denúncia d’ERC “contra persones honrades que no han fet altra cosa que treballar” respon a la intenció de “fer mal a l’alcalde”. “No estem disposats a compartir ni taula ni pa ni projecte de poble amb gent tan malvada”, reblava el comunicat de Junts. ERC, al seu torn, s’ha centrat al voltant de la polèmica sobre la periodista Mireia Curto: “Ens alineem plenament amb el que expressa el Col·legi de Periodistes de Catalunya en defensa del dret a la informació i la llibertat d’expressió, i que d’haver-hi algun responsable seria el contractant.” De moment, però, la comunicadora ha sigut citada com a denunciada.